Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ ,ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑΦΕΝΙΑ ΑΝΘΗ!!!


ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ (νεκρολούλουδο)

ΤΑ ΧΡΥΣΑΦΕΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΗ είναι από τα αγαπημένα τον Βοτανολόγων. Στο βοτανολόγιο του το 12ου αιώνα ο Macer συμβουλεύει ότι και μονό το να κοιτάξεις το φυτό βελτιώνει την όραση καθαρίζει το μυαλό και χαρίζει καλή διάθεση. Στις μέρες του Culpeper έπαιρναν την καλεντούλα για να δυναμώσουν την καρδιά και τη θεωρούσαν ιδανική για την ευλογιά και την ιλαρά. Σήμερα χρησιμοποιείται πολύ σε ομοιοπαθητικά ιδιοσκευάσματα. Στην Ελλάδα απαντά η C.arvensis και καλλιεργείται η C.officinallis.

Χαρακτήρας : Ελαφρώς πικρή, δριμεία, ξηραντική, ήπια δροσερή.
Συστατικά :Σαπωνίνες, φλαβονοειδή, γλίσχρασμα, αιθέριο έλαιο, πικρή ουσία, ρητίνη, στεροειδείς ενώσεις.
Δράσεις:Στυπτικό, αντισηπτικό, αντιμυκητιακό, αντιφλεγμονώδες, επουλώνει πληγές, ρυθμιστικό της περιόδου, διεγείρει την παραγωγή χολής.

ΠΕΤΑΛΑ
Τα πέταλα χρησιμοποιούνται εξωτερικά για ένα ευρύ φάσμα δερματικών προβλημάτων και φλεγμονών αλλά λαμβάνονται και εσωτερικά για πολλές γυναικολογικές εμπύρετες ή τοξικές παθολογικές καταστάσεις και για να ενεργοποιήσουν το συκώτι. Η συλλογή αρχίζει από νωρίς το καλοκαίρι και συχνά φτάνει και μέχρι αργά το φθινόπωρο.

ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ
Το έλαιο αποτελεσματικό αντιμυκητιακό για την μυκητίαση του κόλπου βοήθα και στα δερματικά προβλήματα. Διατίθεται στο εμπόριο αλλά γενικά βρίσκεται δύσκολα: το αιθέριο έλαιο που παρασκευάζεται με την μέθοδο της έγχυσης εν ψυχρώ είναι ένα καλό υποκατάστατο.

ΠΕΤΑΛΑ ΕΓΧΥΜΑ
Πάοτε το για προβλήματα εμμηνόπαυσης, πόνους της περιόδου, γαστρίτιδα και για φλεγμονές του οισοφάγου.
ΒΑΜΜΑ
Πάρτε το για προβλήματα της στασιμότητας του ήπατος, συμπεριλαμβανομένης της αργής πέψης και επίσης για εμμηνορροϊκές διαταραχές, ιδιαίτερα για ακανόνιστη ή επώδυνη εμμηνορρυσία.
ΚΟΜΠΡΕΣΑ
Βαλτέ ένα επίδεσμο μουσκεμένο με το έγχυμα σε πληγές που επουλώνονται αργά η σε κιρσώδη έλκη.
ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΠΛΥΣΗ
Χρησιμοποιήστε το έγχυμα για στοματικά έλκη και για ασθένειες των ούλων.
ΚΡΕΜΑ
Χρησιμοποιείστε τη για όλα τα προβλήματα με φλεγμονές ή ξηρό δέρμα: πληγές, ξηρό έκζεμα, ερεθισμένες θηλές στο θηλασμό ή για οποιαδήποτε εγκαύματα.
ΕΛΑΙΟ ΜΕ ΕΓΧΥΣΗ
Χρησιμοποιείστε το για τις χιονίστρες, τις αιμορροΐδες και τα σπασμένα τριχοειδή.

ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ
ΠΕΣΣΟΙ (κολπικά υπόθετα)
Χρησιμοποιείστε πεσσούς με έλαιο καλεντούλας και έλαιο τσαγιού. από 2-5 σταγόνες το καθένα, 1-2 φορές την ήμερα, για τη μυκητίαση του κόλπου.
ΕΛΑΙΟ
Προσθέστε 5-10 σταγόνες στο νερό του μπάνιου για τη νευρική ανησυχία ή για την κατάθλιψη.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Μη συγχέεται το φυτό αυτό ή το αιθέριο έλαιο του με παρα¬σκευάσματα που φτιάχνονται από τη Γαλλική καλεντούλα, Tagetes patula, και τα συγγενικά της είδη. Αυτά χρησιμοποι¬ούνται για τις κρεατοελιές και ως εντομοκτόνα η ζιζανιοκτόνα. Αντίθετα η Calendula arvensis, το γνωστό νεκρολούλουδο έχει παρόμοιες ιδιότητες με την C.officinallis

                                                                                                       Πηγή:www.egreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: