Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΑΣ ΠΛΟΥΤΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΤΗΣ ΓΗΣ!!!!

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ!

 Όσα μπορεί να μας δώσει η φύση είναι ανεκτίμητα!Μυστικά υγείας,ομορφιάς κ ευεξίας δωσμένα απλόχερα από τη φύση κ ξεχασμένα ή άγνωστα για πολλούς από εμάς!Μαζί θα τα ανακαλύψουμε όλα ένα προς ένα!

3 Πολύ γνωστά σε όλους μας βότανα:

1.ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ
Ιδιότητες: Το πιο φημισμένο ευεργετικό τσάι!Θεωρείται ότι ανανεώνει τα κύτταρα, είναι αποτοξινωτικό, πολύ καλό για το στομάχι και τη χοληστερίνη. Το συνιστούν για ρόφημα όλο και περισσότερες ενώσεις οικολόγων, γιατί εκτός από τις θαυματουργές του ιδιότητες είναι και πολύ πιο ελαφρύ σαν ρόφημα από το μαύρο τσάι. Είναι τονωτικό και σε ξεκουράζει μετά από μια δύσκολη και κουραστική ημέρα.

2.ΧΑΜΟΜΗΛΙ
Ιδιότητες:Ένα πολύ συνηθισμένο και αγαπημένο Ελληνικό βότανο που φυτρώνει παντού στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Βράζουμε τα άνθη του χαμομηλιού και όταν το σουρώσουμε πίνουμε το αφέψημα. Είναι πολύ καλό για τα κρυολογήματα και την δυσκοιλιότητα. Για εξωτερική χρήση ποτίζουμε ένα βαμβάκι στο αφέψημα και το κάνουμε κατάπλασμα σε ευαίσθητα δέρματα και στις φλογώσεις των ματιών. Πολλές εταιρείες κατασκευάζουν μαντιλάκια για ευαίσθητες επιδερμίδες εμποτισμένα σε χαμομήλι.  Ηρεμιστικό των νεύρων, ημικρανίες, νευραλγίες, ζαλάδες και αϋπνίες. Επουλώνει εγκαύματα και σπυριά. Ανακουφίζει από αναφυλαξία, φαγούρα, πονόδοντο, βήχα, κρυολογήματα, τυμπανισμό, αιμορροΐδες, κράμπες, πόνο των αυτιών και πληγές στο στόμα.
3.ΜENTA
Ιδιότητες:Εξαιρετικά αντισηπτική, καταπολεμά δραστικά το συνάχι, βήχα, βρογχίτιδα, πονόλαιμο και τη γρίπη. Είναι χωνευτική και έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ηρεμιστική σε μικρή δόση και αφροδισιακή σε μεγάλη δόση. Τσάι με μέντα είναι χωνευτικό και τονωτικό.Βοηθάει στις παθήσεις του στομάχου των εντέρων και της χολής. Σε μισό λίτρο νερό περίπου βράζουμε 8 γρ. φύλλα μέντας και αφού το σουρώσουμε πίνουμε το αφέψημα.


Κυριότερα παρασκευάσματα βοτάνων
Αφέψημα: Βάζουμε το μέρος του βοτάνου που μας ενδιαφέρει, (ρίζες, φλούδες, κοτσάνια, σπόροι, φύλλα) σε νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά! Σουρώνουμε το υγρό και το χρησιμοποιούμε ανάλογα με την περίπτωση.


Εκχύλισμα: Δημιουργείται όταν βράσουμε το υγρό που περιέχει τα βότανα τόσο πολύ ώστε να εξατμιστεί ένα μέρος του.


Ψυχρό έμβεγμα: Παίρνουμε το φυτό και το ρίχνουμε μέσα σε κρύο νερό αρκετό χρόνο ώστε να διαλυθούν τα συστατικά του βοτάνου μέσα στο νερό. Στην συνέχεια στραγγίζουμε το ζουμί και είναι έτοιμο για χρήση.


Θερμό έμβεγμα: Παίρνουμε το βότανο και το ρίχνουμε μέσα σε χλιαρό νερό για αρκετή ώρα ώστε να διαλυθούν τα συστατικά του μέσα στο νερό. Το στραγγίζουμε το ζουμί στην συνέχεια και είναι έτοιμο για χρήση.


Βάμμα: Παίρνουμε το βότανο και το ρίχνουμε μέσα σε οινόπνευμα αρκετή ώρα ώστε να διαλυθούν τα συστατικά του βοτάνου στο οινόπνευμα. Το υγρό αυτό ονομάζεται βάμμα βοτάνου και χρησιμοποιείται μόνο για εξωτερικές χρήσεις!


Έγχυμα: Βράζουμε το νερό και στην συνέχεια αφού το κατεβάσουμε από την φωτιά ρίχνουμε το βότανο και το αφήνουμε στο βραστό νερό για 10 λεπτά. Στην συνέχεια το σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε.



                                                                        Πηγή:www.mpaxarika-aggeletos.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια: